Konijnen voer: voedingsadvies

Wat voer je een konijn en hoeveel mag je geven?

Iedereen weet wat een konijn eet. Toch? Echter blijkt er nog veel te leren. In de praktijk zie ik dat veel konijnen verkeerd gevoerd worden en dat dit o.a. resulteert in plakpoep of juist kleine en droge keutels. Wat moet een konijn eigenlijk krijgen aan voeding? Welke hoeveelheid is dan juist? Lees er alles over in deze blog!

Een konijn is een folivoor, ofwel een bladeter!

Laten we beginnen bij de basis. Konijnen zijn folivoren. Een folivoor is een categorie dier van de herbivoor (planteneter) die zich voornamelijk met bladeren voedt. Het is belangrijk dit te beseffen zodat het logisch voor je wordt waarom ik het volgende voeradvies voor konijnen geef.

Dagelijks vers en schoon drinkwater

Het is misschien een inkopper, maar water is het allerbelangrijkste onderdeel van een goed voedingspatroon. Konijnen moeten altijd toegang hebben tot schoon drinkwater. Ververs dan ook dagelijks het water. De watergift kan het beste plaats vinden via een drinkbak. Een bak komt het meest overeen met de natuurlijke manier van water drinken, uit een plas, beek of iets dergelijks. Een drinkfles maakt het onnodig moeilijk voor een konijn om water te drinken. De hoeveelheid water wat een konijn drinkt is erg variabel. Konijnen die veel verse groente krijgen of vers gras eten, halen hier ook vocht uit waardoor de wateropname uit de drinkbak lager ligt. Bij warm weer ligt de wateropname vanzelfsprekend hoger dan normaal. Er dient bij warm weer dan ook meer dan voldoende water beschikbaar te zijn. Een dagelijkse wateropname van 50 tot 100 ml per kg lichaamsgewicht wordt als normaal beschouwd.

Onbeperkt hooi, veel groente en een beetje biks!

Konijnen hebben voornamelijk hooi nodig. Hooi is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Tevens slijt hooi de tanden en kiezen. Het gebit van een konijn groeit altijd door en moet dus gesleten worden. Voer altijd onbeperkt hooi. Zorg ervoor dat er smakelijk hooi gegeven wordt. Experimenteer met hooisoorten. Het ene konijn is het andere niet en soms wordt weidehooi of kruidenhooi beter gegeten dan het standaard hooi.

 

Let op met vers gras. Als uw konijn dit niet gewend is te eten, beschouw dit dan als groente! 

 

Naast hooi zijn groente en kruiden belangrijk. Groente en kruiden bevatten essentiële voedingswaarden en zijn ook van belang voor een goede darmwerking. Zoals je nu weet is een konijn een bladeter en je zult dan ook zien dat ze dit erg lekker vinden. Bouw de groentegift rustig aan op, anders kan het konijn diarree krijgen. Biedt gevarieerd groente aan zodat het konijn verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Favorieten onder de groentes en kruiden zijn paardenbloem, weegbree, brandnetel, madelief, goudsbloem, korenbloem, kamille, munt, andijvie, broccoli, witlof, boerenkool, spinazie (met mate), paksoi, bleekselderij, radijs met loof, water/tuinkers, paprika (alleen de vrucht, niet de plant) en wortel met loof. Wees echter zuinig met paprika en wortel. Hier zitten meer enkelvoudige suikers in dan andere genoemde groente. Een overdaad aan suiker verstoord de darmflora en geeft maagdarmproblemen. Geef maximaal twee keer per week een paar plakjes paprika of wortel, als een beloning of traktatie.

 

Groentesoorten die absoluut NIET gevoerd mogen worden zijn alle soorten erwten en bonen, vaste kool (rode/witte/chinese/spruit), bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber en aardappel(schillen). Wees zuinig met sla, want dit geeft gasvorming in de darmen wat serieuze problemen kan geven. 

 

Kies voor een brok met alleen biks en dus géén gemengd konijnenvoer met granen en andere extra's!

De biks zelf bevatten belangrijke voedingstoffen en bij gemengd voer laten konijnen juist dit vaak staan en eten ze alleen het lekkers op. Het lekkers bevat bovendien veel calorieën waar het konijn snel dik van wordt. Geef niet teveel biks want dan eet het konijn onvoldoende hooi, wat juist de essentiële basis is. Goede biks bevat 12-14% eiwit, maximaal 3% vet en maximaal 0,9% calcium. De verhouding calcium/fosfor is 2:1. Hoe hoger het vezelgehalte hoe beter.

 

Teveel calcium kan ernstige blaasproblemen veroorzaken! Het konijn krijgt via het brok, hooi en eventueel gras voldoende calcium binnen. Geef dan ook géén extra calcium. Knaag- of likstenen zijn absoluut uit den boze. Let ook op supplementen of snacks met toegevoegd calcium. Konijnen met blaasproblemen kunnen beter ook geen groentes met een hoog gehalte aan calcium krijgen.

Fruit komt echt als aller-aller-allerlaatste! Geef dit liever niet of zéér beperkt. Fruit bevat veel suikers wat de darmflora door de war schopt en darmproblemen of zelfs diarree kan veroorzaken. Bovendien wordt het konijn er snel te dik van. Let ook op met brood, want dit bevat veel koolhydraten, ofwel suikers! Geef liever geen snoepjes of knabbelstaafjes, want ook die bevatten vaak teveel suikers. Daarnaast bevatten snoep en knabbelstaven kunstmatige toevoegingen. Geef konijnen liever wat groente als wortels en paprika om ze te verwennen. Vaak vinden ze dat ook minstens net zo lekker! 


Standaard voeradvies:

  • onbeperkt hooi
  • 50 - 100 gram groente / kg lichaamsgewicht*
  • 15 - 20 gram biks (brokjes) / kg lichaamsgewicht**

 

Weeg het konijn dus om de hoeveelheid voer te bepalen

 

* de hoeveel groenvoer is afhankelijk van wat het konijn gewend is te eten. Bouw de hoeveelheid langzaam op!

** als het energiegehalte van de biks hoog is wordt aangeraden maximaal 15 gram / kg lichaamsgewicht te geven. Een konijn met overgewicht krijgt ook maximaal 15 gram biks / kg lichaamsgewicht en koop hiervoor een energiearme brok. Lees en vergelijk de verpakkingen dus om te bepalen of energierijk voer is en kies het soort biks waar weinig calorieën in zit. Blijf te allen tijde op de keutels letten.

Belangrijk om te vermelden is dat elk konijn anders kan reageren op het standaard voeradvies. Merk je dat jouw konijn plakpoep heeft of juist hele kleine (bijna zwarte) droge keutels? Dan moet er bekeken worden hoe dat specifieke geval aangepakt kan worden en welke aanpassingen in het dieet doorgevoerd moeten worden. Neem gerust contact op met jouw vragen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.