Myiasis, of madenziekte, is een zeer gevaarlijke aandoening bij konijnen. Wanneer de maden te laat worden ontdekt wordt het konijn hier erg ziek van en kan het zelfs overlijden. Gelukkig kan myiasis bij tijdige diagnose worden behandeld en met preventieve maatregelen worden voorkomen! Lees er alles over in deze blog.
Het Pluishuis kan uw konijnen preventief behandelen om Myiasis te voorkomen. Lees hieronder wat deze behandeling inhoudt of zoek direct contact met Het Pluishuis voor het maken van een afspraak.
Wat is myiasis?
Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg (Lucilia Sericata), beter bekend als de groene bromvlieg. De vleesvliegen zelf zijn niet het probleem, het zijn de eitjes die zij leggen. Wanneer in het voorjaar de temperaturen stijgen beginnen de vleesvliegen met het leggen van eitjes. Afhankelijk van de temperatuur gaat het leggen van eitjes door tot aan oktober. De vleesvlieg legt haar eitjes in de vacht van het konijn waarna er al na enkele uren/dagen witte maden uit de eitjes komen. Deze maden gaan zichzelf voeden zich met het vlees- en spierweefsel van het konijn. Binnen enkele dagen ontstaat er schade aan de huid die met verloop van tijd zeer ernstig wordt. De maden veroorzaken veel ongemak, pijn en jeuk bij het konijn. Als de maden niet tijdig worden ontdekt komen ze in dieper gelegen weefsels terecht waarmee ze het konijn van binnenuit opeten en hierdoor uiteindelijk zal sterven.
Hoe herken ik madenziekte?
Myiasis is in het beginstadia lastig op te merken. De maden zitten dan in de vacht, op de huid. In vervolgstadia merk je dat het konijn last ondervindt. De maden zijn zich dan al een weg in de huid aan het banen. Voor genezing is het essentieel myiasis snel te constateren. Het is verstandig in een periode met veel vliegen pro-actief je konijn te controleren op aanwezigheid van maden.
Symptomen:
- zichtbare maden bij het achterwerk;
- zichtbare maden in de urine;
- vliegen op en rond het konijnen;
- vliegen in het konijnenhok;
- nat en/of vies achterwerk;
- vieze en indringende geur;
- sloom en suf konijn;
- slecht eten en drinken.
Bel direct de dierenarts bij verdenking van myiasis!
Omdat het ziekteverloop bij myiasis erg snel gaat telt elk uur. Bel direct met de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je konijn myiasis heeft. Bij het tijdig ontdekken van de madenziekte kan het konijn goed behandeld worden en zal deze volledig herstellen. De dierenarts zal het achterwerk scheren, de maden verwijderen, het achterwerk insprayen met een anti-myiasis spray (madendood). Afhankelijk van de ernst krijgt het konijn nog een pijnstiller en ontstekingsremmer.
Hoe voorkom ik myiasis?
Als het buiten lekker warm is wordt de vleesvlieg actief. Met warm weer groeien haar maden extra snel en dus zal zij dan haar eitjes gaan leggen. Wees dus vooral op warme dagen extra alert op myiasis bij je konijn! Hieronder volgen enkele belangrijke punten om myiasis te voorkomen of tijdig te signaleren:
- Goed voer
Verkeerde voeding of een teveel aan bepaalde voeding kan diarree veroorzaken. Het konijn eet dan ook zijn blindedarmkeutels niet meer op. De diarree of blindedarmkeutels blijven plakken aan het achterwerk (plakpoep) wat vliegen aantrekt. Lees het artikel over voeding voor konijnen van Het Pluishuis voor juist voedingsadvies. - Schoon en droog hok
Maak het toilet dagelijks schoon en verwijder vieze en natte plekken in het hok. Controleer direct of de keutels normaal zijn. Gebruik liever geen zaagsel als bodembedekking. Nat of vies zaagsel is een ideale broedplaats voor vliegen. Daarnaast blijft zaagsel blijft snel plakken aan het achterwerk van een konijn. - Controleer het konijn
Afwijkend gedrag of afwijkende ontlasting kan een teken zijn dat er iets mis is met het konijn. Dit geldt in algemene zin bij konijnenziekten en zeker ook bij myiasis. Controleer of het konijn elke dag goed eet, beweegt en normale ontlasting heeft. Contacteer de dierenarts bij afwijkend gedrag en/of afwijkende ontlasting. - Controleer het achterwerk
Pak je konijn op en controleer het achterwerk op vastzittende poep (plakpoep) en natte vacht. Een vies en vochtig achterwerk is een ideale broedplaats voor vliegen. Een gezond konijn met goede ontlasting heeft een schoon achterwerk met een droge vacht. Aangekoekte poep en klitten moeten absoluut weggehaald worden! Maak een afspraak met Het Pluishuis als u hier hulp bij wilt. - Spray preventief met anti-myiasis
Gebruik een anti-myiasis spray om madenziekte te voorkomen. Een anti-myiasis spray dood eitjes en maden. Spray op korte afstand de juiste hoeveelheid (volgens de fabrikant) in de vacht van het konijn. Spray vooral op de achterkant van het konijn, net boven de staart, onder de staart, in de liezen en onder op de buik. Dit is de favoriete plek van vliegen om hun eitjes te leggen. Herhaal het sprayen gedurende het vliegenseizoen elke 8 weken. Bij veel vliegen en natte omstandigheden i.c.m. hoge temperaturen is het verstandig dit vaker te doen. Voor een beter effect van het sprayen is het aan te raden om de vacht rondom het achterwerk weg te scheren en direct op de huid te sprayen. Het Pluishuis kan deze behandeling vakkundig en snel uitvoeren. Neem contact op voor het plannen van een afspraak. - Vliegenvrije omgeving
Alles wat vuil is en stinkt trekt vliegen aan. Zorg dus dat er geen viezigheid in de nabijheid van het konijnenverblijf is. Denk aan allerlei rottend materiaal als etensresten en plantenresten. Ook de container is een aantrekkelijke bron voor vliegen. Zorg dat de container ver van het konijnenverblijf staat en dat de droge container droog blijft door bijvoorbeeld onderin de container een stuk dik karton te leggen wat nattigheid absorbeert.
Anti-myiasis behandeling
Het Pluishuis heeft een speciale behandeling om myiasis te voorkomen. Deze preventieve behandeling is specifiek gericht op madenziekte.
Tijdens deze behandeling wordt het achterwerk, rondom het geslacht, de liezen, de onderbuik en het gebied net boven de staart geschoren. Deze plekken worden vervolgens gesprayd met anti-myiasis (madendood). Doordat de vacht weg is zijn de plekken onaantrekkelijk voor vliegen om haar eitjes in te leggen. Ook komt de anti-myiasis spray nu direct op de huid waardoor het veel effectiever is dan wanneer het in de lange en dikke vacht wordt gesprayd.
Neem contact op via WhatsApp of het contactformulier om een afspraak te maken voor de anti-myiasis behandeling.
Reactie plaatsen
Reacties
Can myiasis affect donkeys with the same results?